Et menneskes utrættelige kamp for den svages ret

Peter Lodberg og Christian Balslev-Olesens bog om Desmond Tutus tro og spiritualitet inspirerer til medmenneskelighed og afføder en bøn om flere sådanne åndelige fyrtårne i fremtiden.

Timingen kunne næppe være bedre. Netop som Israels krig i Gaza og Libanon eskalerer til verdens passive forbløffelse udkommer en bog om en håbets apostel: Desmond Tutu. Den sydafrikanske ærkebiskop, der blev hele verdens åndelige forbillede i kampen for retfærdighed, barmhjertighed og – ikke mindst – tilgivelse.

Jeg sad i sin tid klistret til den sort-hvide tv-skærm, da Sandheds- og Forsoningskommissionen, som Desmond Tutu var formand for, gav apartheids-ofre mulighed for at komme til orde og fortælle deres historier om overgreb og møde apartheid-regimets bødler, som derefter fik mulighed for at stå ved deres menneskerettighedskrænkelser og bede ofrene om tilgivelse.

Ubuntu betyder menneskelighed

Nu fortæller bogen ”Jeg er til, fordi du er til” af Peter Lodberg og Christian Balslev-Olesen om de værdier, der lå bag Tutus utrættelige kamp for den svages ret. Værdier, som ligger udenfor og over den menneskeskabte, ofte brutale virkelighed. Værdier, der udsprang af hans tro og spiritualitet. Værdier, der i den grad lå indlejrede i ærkebiskoppens hjerte og sind i kraft af de daglige bede- og meditationsstunder.

Kernen i Desmond Tutus livssyn er en kombination af det sydafrikanske begreb ”ubuntu” og den kristne skabelsesteologi. Ubuntu betyder menneskelighed og relaterer dels til menneskets – både levende og dødes - iboende livskraft, dels til guddommelige kræfter i naturen. Disse kræfter binder menneskeheden sammen, så den ene ikke er noget uden den anden.

Vi er skabte og dermed ansvarlige

Tutu supplerede denne filosofi med den kristne skabelsesteologi, der tilføjer den dimension, at mennesket er villet og elsket af en personlig Gud, at alle mennesker er skabt i denne guds billede, og at de derfor rummer en iboende værdighed, der både gør dem lige værdifulde og ansvarlige over for Skaberen.

Hvor den horisontale ubuntu-filosofi kan manipuleres af høvdinge, konger og præsidenter til at undertvinge mennesker, fordi vi jo alle hænger sammen, stiller den vertikale skabelsesteologi mennesket til ansvar for en overordnet guddom, som netop har skabt mennesket med evner, muligheder og ansvar for at tage sig af naturen og medmennesket.

Man bliver i godt humør

”Jeg er til, fordi du er til” er velskrevet og lige til at læse på en aften. Man bliver i godt humør af at læse den. For her er en mand, hvis værdier udmøntede sig i handling til gavn for næsten, og endda med humor og et glimt i øjet, der afvæbnede journalister og politikere og stillede modstandere til vægs.

I en tid, hvor krig og konflikt lægger et tungt tryk ned over menneskeheden, er det befriende at læse Peter Lodbergs og Christian Balslev-Olesens 90 sider om en af nyere tids store åndelige profiler. Bogen giver håb og føder en bøn om, at der må komme lignende statsmænd og -kvinder i vor tid, som kan lægge en dæmper på konflikter, bringe indflydelsesrige mennesker sammen, og få dem til at tale og lytte til hinanden.

Peter Lodberg og Christian Balslev-Olesen
Jeg er til, fordi du er til
Desmond Tutus tro og spiritualitet
Eksistensen 2024

Forrige
Forrige

Nu kan lokalt hospital bekæmpe malaria i isoleret område

Næste
Næste

Imam og biskop i ærlig dialog