Alle Sameksistens’ podcasts kan også høres på Google Podcast og Spotify.
Palæstinensisk præst: Vi kræver lige rettigheder
Hvad tænker palæstinensiske kristne om krigen i Gaza, jødiske bosættelser på Vestbredden og i det hele taget oprettelsen af staten Israel? Det fik vi anledning til at udforske ved den lutherske præst Mitri Rahebs Danmarksbesøg.
Dialog handler om nysgerrighed og respekt
Mogens Mogensen deler sin indsigt i religionsdialogens væsen og hvordan dialog kan lykkes, så mennesker med forskellige trostraditioner kan leve sammen i fredelig sameksistens.
Et afrikansk blik på dansk kultur
Kidd Mkandawire fra Malawi kom til Danmark for 30 år siden. I denne podcast fortæller han om sin baggrund og deler sin erfaring med at passe ind i dansk kultur.
Podcast med imam og biskop
Marianne Christensen er kvinde, biskop, fra Jylland og med kristen baggrund. Naveed Baig er mand, imam og muslim, født og opvokset på Vestegnen. Hvor og hvordan mødes vi med vores modsætninger?
Lars Sandbeck - Inkluderende teologi 2.
Vi fortsætter diskussionen om inkluderende teologi og zommer ind på den universelle Kristus og hvad begrebet betyder for kristnes syn på andre religiøse traditioner.
Lars Sandbeck - Inkluderende teologi 1.
Begrebet “frelse” er ikke en belønning i efterlivet, men en frigørelse fra selviskhed til at elske ubetinget. Det betyder noget for sameksistensen.
Jørgen Jørgensen - Maskinchefen, der drifter et hospitalsskib
Jørgen Jørgensen fra Esbjerg er maskinchef på Africa Mercy ud for Madagaskar ved den afrikanske østkyst. Nede fra det dunkende maskinrum holder han visionen for øje: Mennesker i nød skal have de operationer, de har brug for.
Peter Hedelund - Stærke indtryk fra flygtningelejr i Uganda
Hvordan er det at stige ud af en Landcruiser midt i en flygtningelejr med 270.000 flest kvinder og børn, der er flygtet fra massakrer i Sydsudans borgerkrig? Generalsekretær Peter Hedelund fra MAF Danmark fortæller om de stærke indtryk i samtale med Sameksistens’ redaktør Svend Løbner.
Søren Dalsgaard - Folkekirken integrerer migranter
Søren Dalsgaard leder Folkekirkens Migrantsamarbejde og fortæller her om muligheder og udfordringer ved at integrere mange forskellige flygtninge og migranter med Den Danske Folkekirkes millioner medlemmer. Han deler især erfaringer med at modtage ukrainske flygtninge i en fart.
Michala Linn - Uhørte kvinder
Pianist Michala Linn fortæller om uhørte kvindelige komponister og hvilke magtstrukturer, der har holdt og holder kvinder tilbage inden for den skabende kunst.
Integrationsekspert - Minoriteters rettigheder
Rasmus Brygger er tiltrådt en stilling som chefkonsulent i Institut for Menneskerettigheder. Her står han i spidsen for et etnicitetsteam med fokus på etniske minoriteters rettigheder. Vi taler med ham om integrationsudfordringer og samfundsløsninger, som ikke krænker menneskerettighederne.
Kristine Kaaber Pors - Klima, tro, håb og handling
Vi taler med Kristine Kaaber Pors, der er antropog og medredaktør af antologien Klima, tro håb og handling (Eksistensen 2023). Hun tager os med op i de høje teologiske lag og videre ned i den enkeltes sorg og den depression, der følger med ikke at kunne leve op de høje idealer. Til sidst fortæller hun, hvad kirken og andre trossamfund kan gøre for at bearbejde klimasorg og motivere til handling.
Redaktøren fortæller - Konstruktiv sameksistens
Sameksistens' redaktør Svend Løbner fortæller meget personligt om sin baggrund for at engagere sig i netmagasinet. Vi hører om konstruktiv journalistik, religionsmøde mellem kristne og muslimer og den fælles livsverden, som hele tiden må gøre med op den systemverden, vi mennesker bygger op - både politisk og religiøst.
Religionsdialog kan forebygge og løse konflikter
Vi interviewer Mads Christoffersen om hans masterafhandling om religionens rolle i konfliktmægling. Vi taler om konflikttrappen og om, hvordan man kommer ned af den for at leve i fredelig sameksistens. Og vi zoomer ind på en af afhandlingens konklusioner, at religionsdialog forandrer os selv, når vi nysgerrigt prøver at forstå den anden.
Muslim og kristen mødes i religionsdialog
Hvad mener kristne med at Jesus er Guds søn? Og hvorfor gør muslimer så meget ud af profeten Muhammads fødselsdag?
To venner går lige til biddet i en podcast om det, der skiller kristne og muslimer rent teologisk. Men samtalen mellem imam Abdul Wahid Pedersen og redaktør Svend Løbner Madsen viser også, at man trods forskelligheder godt kan være venner, møde hinandens synspunkter med nysgerrighed og blive klogere på hinandens tro.
Lene Skovmark - Åndelig medvandring
’Når man finder sig selv, kan man møde andre mennesker uden at føle sig truet, siger sygeplejerske og sognepræst Lene Skovmark.
I denne podcast fortæller hun om åndelig medvandring gennem menneskets syv livsfaser.
Lene Skovmark er sognepræst på deltid i Strandmarkskirken i Hvidovre og har desuden undervist i Imam Ali Moskéen i København. Hun prædiker også i Lørdagskirken, der er et fællesskab for socialt udsatte på Nørrebro, og giver lektiehjælp til muslimske kvinder i Rødovre gennem Dansk Røde Kors.
Niels Christian Hvidt - Åndelig omsorg sker i en dynamisk relation
Niels Christian Hvidt er professor i åndelig omsorg ved Syddansk Universitet og hovedforfatter af en ny undersøgelse om åndelig omsorg og om, hvordan sundhedspersonale inkluderer den eksistentielle og åndelige pleje i lindring og behandling af patienters sygdomme.
Saliha og Sebastian - Vi mødes i troen, selv om vi tror forskelligt
Saliha Fetteh er muslim og Sebastian Olesen er kristen. Men bare det, at de har en tro, giver dem noget at tale og være sammen om. Det er nemmere at blive en del af hinandens fællesskab, når man har en tro, siger de.I denne podcast fortæller de også, hvad de beundrer ved den andens tro, og hvad der udfordrer dem i deres egen.
Naderah Parwani - At frigøre flygtninges ressourcer
Naderah Parwani er psykolog og bruger egen erfaring som flygtning til at bygge bro til arbejdsmarkedet for især flygtningekvinder. Her fortæller hun om flygtninges vej af såkaldt indlært hjælpeløshed til bevidste kompetencer.
Ole Hartling - ‘Mennesker skal ikke håndteres’
Vi har mødt pensioneret overlæge og tidligere formand for Etisk Råd, Ole Hartling, til en snak om nutidens menneskesyn. Det er blevet tingsliggørende, mener Hartling. Men der er en modbevægelse på vej…