Det er rystende, men fantastisk at være kirurg på et hospitalsskib
SPONSORERET: Tertius Venter arbejder frivilligt som kirurg på hospitalsskibet Africa Mercy ved Madagaskars kyst. Han glemmer aldrig en pige med forbrændt ansigt, fordi nogen havde kastet syre på hende. Det krævede 17 timer at få hende lappet hende nogenlunde sammen igen.
Det er svært at begribe ondskaben i de krige og konflikter der udspiller sig på vores skærme fra verdens brændpunkter. Men den bliver uhyggeligt konkret, når vi møder en lille pige, der fik smidt ætsende syre i ansigtet på gaden i Antananarivo.
Det er også her i Madagaskar det begynder at dæmre, hvordan godhed ser ud helt tæt på, når en kirurg med en helt ufattelig præcision kan genopbygge den lille piges ansigt. Vi møder specialist i plastikkirurgi Tertius Venter efter at have opereret den 16-årige pige uafbrudt i 17 timer på hospitalsskibet Africa Mercy ud for Madagaskars vestkyst.
- Det er lykkedes at få hendes ansigt bygget op med væv fra hendes hovedskal og forbinde nervetråde og blodårer, så hun skulle kunne fungere uden mén. Nu mangler vi blot at lukke et par spytkirtler, smiler kirurgen, da vi møder ham kort efter.
Skam i familie og samfund
Det er bestemt ikke første gang den sydafrikanske plastikkirurg Tertius Venter er på mission for at virkeliggøre Dakar-erklæringens mål: at alle afrikanere skal have adgang til kvalitetskirurgi inden år 2030. Fire måneder om året er han udsendt af Læger Uden Grænser og fire måneder på et af Mercy Ships- to hospitalsskibe, Global Mercy og Africa Mercy, hvor vi møder ham.
Om målet fra Dakar i 2022 nås er usikkert. Derimod er det sikkert livsforvandlende for enkelte patient at efter mange års lidelser og udskamning af familie og samfund at komme af med knuden eller svulsten som er vokset monstrøst i 5, 10, 15 år, fordi der ikke på landets hospital var den kapacitet, der skulle til.
Mercy Ships har netop specialiseret sig i kirurgiske indgreb og behandling af bl.a. læbeganespalte, forbrændinger og fjernelse af tumorer. Og netop den indsats er der brug for.
- Mig bekendt findes der ikke et hospital med speciale i plastikkirurgi på hele Madagaskar, fortæller dr. Rivo Solotiana, der er dekan ved den medicinske afdeling på Mahajanga Universitet i den nordvestlige del af øen.
Mercy Ships udfører årligt over 3.300 kirurgiske operationer på de to skibe.
Åben mundhule og fastlåst hoved
Tilbage på Africa Mercy ved kajen i Toamasina på Madagaskars vestkyst spørger vi ind til hverdag og virkelighed for kirurg Tertus Venter. Han er en af 340 frivillige besætningsmedlemmer, der får det store hospitalsskib til at fungere. Som kirurg står han for skibets kerneydelse. Men oplevelser som den med den unge syrebrændte pige er svære at ryste af sig.
- Hun gik fra sit arbejde i en butik, da nogen smed syre i hendes ansigt og på hendes skulder. Det var mørkt, og hun så ikke hvem det var og ved ikke hvorfor personen gjorde det. Vedkommende løb bare væk.
- Nu havde hun en alvorlig forbrænding i halvdelen af ansigtet. Der var åbent ind i mundhulen, hvor man kunne se hendes tænder, og savl løb ud af det åbne kranie. Hele hovedet sad fast på hendes skulder, så opgaven var at få arret skåret op og løsnet hovedet fra skulderen og få det i en position, så vi kunne operere det. Vi var nødt til at hente meget væv fra hendes arm og forbinde blodårerne med halsen. Det hele tog omkring 17 timer…
Hvordan holder du dig vågen og fokuseret i så lang tid?
- Vi plejer at holde pause halvvejs, f.eks. klokken 5 om eftermiddagen for få noget at spise og drikke. Men man tænker virkelig ikke på tiden; man ønsker bare at gøre arbejdet færdigt.
Oprørende at opleve den ondskab
Hvad er resultatet nu med denne pige?
- Hendes hoved og nakke er nu i en normal stilling. Vi arbejder videre i næste uge, fordi der stadig lækker spyt fra de store huller, hun havde i ansigtet. Vi er nødt til at lukke dem, og så skal vi lave nogle justeringer af huden. Men hendes ansigt er i en normal tilstand. Hendes læber og næse sidder normalt, og hun vil være i stand til igen at bevæge nakken.
Hvordan får du dit liv til at hænge sammen med så lange arbejdstider med et så krævende arbejde? Det må også være hårdt rent følelsesmæssigt at stå op til den slags dag efter dag.
- Ja, da jeg så den pige, der fik smidt syre i ansigtet som 14-årig – nu er hun 16 – da blev jeg vred. Det knuser bare dit hjerte at se sådan noget. Og mærke den ondskab, der ligger bag sådan et angreb. Hvor er det ondt at tage syre og smide det i ansigtet på en 14-årig pige.
- Det var meget oprørende at se hende. Nu gør jeg alt hvad jeg kan for at hun kan få et normalt liv som muligt. Selv er hun meget stærk, åndeligt set. Hun har en stærk tro på Gud.
Slapper af med sponsorcykling gennem Jylland
Hvad med dig selv, hvordan klarer du dig? Du må også selv have brug for at dele de sindsoprivende oplevelser med nogen.
- Jeg er her alene her; min familie er hjemme i Sydafrika. Men jeg taler med min kone hver dag.
- Jeg arbejdede på skibet første gang i år 2000 – for 24 år siden. I starten kom jeg et par uger om året. Men siden 2006 har jeg lukket min praksis og arbejder nu frivilligt på fuld tid. Fire måneder for Mercy Ships på enten Global Mercy eller her på Africa Mercy og fire måneder årligt for Læger Uden Grænser på hospitaler i Niger, Zimbabwe, Malawi og Etiopien.
- Det er meget intenst, så ind mellem skriver jeg en del. Og så slapper jeg rigtig af, når jeg tager på cykelture. Det er også den måde, jeg får sponsoreret mine udgifter på. Folk betaler et beløb pr. kilometer. Jeg har faktisk lige cyklet en tur igennem Jylland.
Forvandlede mennesker er betaling nok
Når pigen nu er færdig med behandlingen og går rask ud ad døren, hvad føler du så?
- Det er den betaling, vi får for vores arbejde. Tænk at se sådan en forskel! Sådan havde jeg det på Global Mercy ved Sierra Leone sidste år, da jeg så en mand, der før var forkrøblet, nu kunne gå fra skibet og endda cykle. Det var bare fantastisk.
- Det er fantastisk at se børn, der kommer med deres forbrændinger og deres hænder, som ofte er låst og lukkede, nu kunne åbne og bruge deres hænder igen. At se børn, der er bange, fordi de husker al deres smerte fra skaden, kunne grine igen og lege på skibet.
- Jeg gør det også, fordi jeg føler, Gud har kaldet mig til det. Det er meget tilfredsstillende at vide, at du opfylder dit kald ved at bruge dit talent.
Fakta om Mercy Ships
Mercy Ships en international hjælpeorganisation, som er repræsenteret i 16 lande - heriblandt Sverige, Danmark, Tyskland, Holland og Sydafrika. Organisationen driver verdens største privatejede hospitalsskibe, Global Mercy og Africa Mercy, som udgør verdens største civile hospitalsflåde.
Mercy Ships har siden grundlæggelsen i 1978 udført:111.850 operationer, 530.630 tandbehandlinger og oplært 52.870 lokale sundhedsprofessionelle. I alt har 2,86 millioner mennesker i 55 lande fået hjælp gennem Mercy Ships.
På Madagaskar flyver Mercy Ships sine frivillige sundhedsmedarbejdere til Africa Mercy med Mission Aviation Fellopwship (MAF). MAF er verdens største humanitære flyselskab med 116 små fly i 24 lande.
Svend Løbner besøgte Afrika Mercy den 26. juni til 1. juli 2024 og rapporterer derfra med puljemidler fra Danida gennem Civilsamfund i Udvikling (CISU).