Fælles sprog og mål øger skoleelevers trivsel

En ny evaluering af skoletrivselsprogrammet Skolestyrken viser, at elevernes sociale trivsel har en mere positiv udvikling, et år efter skolen er begyndt med ”Skolestyrken”, der involverer både elever og personale på 63 grundskoler.

Trygge fællesskaber er en forudsætning for, at mennesker kan trives, udvikle sig og lære. For at styrke fællesskaber, fremme trivsel og bremse mobning på hele skolen lancerede Alliancen mod mobning helskoleprogrammet Skolestyrken i 2020. Alliancen mod mobning af Mary Fonden, Børns Vilkår og Red Barnet. Siden etablering er programmet udbredt til mere end 65 grundskoler i hele landet.

Nu viser en ny evaluering af Skolestyrken fra Rambøll, at elever på skoler med Skolestyrken, oplever signifikant bedre social trivsel sammenlignet med elever på skoler, der ikke har benyttet sig af Skolestyrken.

Det skriver Mary Fonden i en pressemeddelelse.

Udviklingen ses allerede et år efter, at skolens personale er begyndt at arbejde med programmet, og findes både i indskolingen, på mellemtrinnet og i udskolingen.

Evalueringen viser også, at elever på Skolestyrken-skoler havde en smule lavere social trivsel sammenlignet med lignende skoler, inden programmet blev sat i gang. Men efter et år med Skolestyrken trives elever ifølge sociale trivselsmål i trivselsmålingerne lige så godt som elever på sammenlignelige skoler, og efter to år er indskolingselevernes sociale trivsel på Skolestyrken-skoler tilmed bedre sammenlignet med elever på lignende skoler.

- Det er et resultat af mange års dedikeret samarbejde mellem tre organisationer, der brænder for at skabe trygge fællesskaber blandt børn og unge, og et bevis på, hvor langt man kan komme med samarbejde, siger Helle Østergaard, direktør for Mary Fonden.

Evalueringen viser også, at personalet på Skolestyrken-skoler oplever at have fået en mere fælles tilgang til trivselsarbejdet.

- Når hele skolen prioriterer trivslen og får et fælles sprog og fælles mål med indsatserne, så sker der virkelig noget. Jeg håber, at evalueringen her vil blive læst landet over og bidrage til, at Skolestyrken kan komme ud på mange flere skoler og gøre en forskel børn i hele Danmark, siger Rasmus Kjeldahl, direktør i Børns Vilkår.

At inddrage elever i skolens arbejde med at fremme trivslen er også en del af Skolestyrkens indsats.

- Denne analyse viser, at hvis man afsætter ressourcer, arbejder helhedsorienteret og lytter til og inddrager eleverne og personalet på skolen, så kan vi styrke trivslen, siger Johanne Schmidt-Nielsen, generalsekretær i Red Barnet.

Skolestyrken er udviklet i et samarbejde mellem Mary Fonden, Børns Vilkår og Red Barnet. Projektet er finansieret af A.P. Møller Fonden, TrygFonden, Ole Kirk’s Fond og Mary Fonden.

Mary Fonden er stiftet med det formål at bekæmpe social isolation. Fondens indsats er koncentreret inden for tre områder: Mobning og Trivsel, Vold i Hjemmet og Ensomhed, hvor projekter identificeres, udvikles og gennemføres i partnerskaber med forskere, fonde og organisationer.

Næste
Næste

Center forebygger vold og drab