Håbet ligger i det liv, vi lever

KLUMME: Krig, krise og katastrofe kan nemt lamme os. Men det hjælper at sætte ord på fortvivlelsen og leve livet i det nære.

Er der håb? Ja, kig i naturen og litteraturen.

Med krig og kriser verden over kan håbet have trange kår. Ja, det kan være svært at tage sig sammen til at komme ud af sengen om morgenen.

Men fortvivl ikke. Verden står endnu. Kig ud ad vinduet. Se træerne, skyerne, himlen. Naturen går sin gang. Efter vinter kommer vår.

Vend dig mod natbordet og tænk på den bog, du faldt i søvn til i går. Om det er fakta eller fiktion er lige meget. Litteraturen fortæller om menneskers erfaringer. Ofte de smertelige af slagsen.

Du er ikke alene i krisen. Heller ikke jeg.

Det åndelige immunforsvar

Jeg er optaget af religionernes grundskrifter. Nogle af dem har 4.000 år på bagen. Digte, sange, fortællinger, myter, der alle sammen fortæller noget sandt om det at være menneske.

At vi lever, trækker vejret, bevæger os, fantaserer og indretter os efter de vilkår, vi nu en gang må leve under.

Uanset om vi er troende eller ej, er skrifterne et vidnesbyrd om, at mennesker har gennemlevet svære kriser og fundet veje ud af dem. Endda beriget med erfaringer, der giver ny viden og styrker det åndelige immunforsvar.

Ord giver lindring

Når kong David fx skriver dette digt for ca. 3.000 år siden:

Som hjorten skriger / ved det udtørrede vandløb, sådan skriger min sjæl / efter dig, Gud. (…) Tårer er blevet mit brød / dag og nat, / når de dagen lang spørger mig: / Hvor er din Gud? (…) Jeg husker det / og udøser min fortvivlelse. (…)
Hvorfor er du fortvivlet, min sjæl? / Hvorfor skælver du i mig? / Vent på Gud! / For jeg skal takke ham på ny, / min frelser og min Gud.
(Salmernes Bog 42)

Ja, han udøser sit hjerte, sætter ord på sin fortvivlelse i håb om, at en instans udenfor ham selv, Gud, universet, den femte dimension, livets essens – kald det, hvad du vil – reagerer. Og det hjælper. Han modtager lindring, øjner håb.

For der er håb.  

Håb er det, vi gør

Jeg kan li’ sloganet fra Dar al Kalima Universitet i Betlehem: Hope is what we do! Håb er noget, vi gør! Det er ikke passiv venten, ikke at lade syv og fem være lige, ikke at drømme sig væk til en anden verden. Nej, det er at sætte ord på smerten lige nu, føle lettelsen og derefter gå ud og gøre verden til et bedre sted.

Derfor: Uanset hvad Trump, Putin og Netanyahu finder på, vil jeg gøre noget godt for dem, jeg møder på min vej. Sende dem et smil, lytte til det, de fortæller, hjælpe, hvor jeg kan. Samtidig vil jeg tale uretfædigheden midt imod. Være en stemme i et kor af mange stemmer fra jævne mennesker ud over den ganske jord.

Mennesker, der lever i nuet og som er gode naboer - og måske driver det til at være små fyrtårne i lokalsamfundet.

For håbet ligger i det liv, vi lever. Det fortæller naturen og litteraturen os.

Forrige
Forrige

Øget fokus på trivsel og inklusion af internationale medarbejdere

Næste
Næste

’Danskere taler stadig ned til grønlændere’