Joseph kan nu tale og slipper for mobning
WORLD HEALTH DAY: Patienter med læbe-gane-spalte på Madagaskar får en ny fremtid med kirurgiske operationer og træning af lokale sundhedsprofessionelle.
Joseph kunne mærke en ny følelse af håb, da han så sig selv i spejlet. Endelig havde han fået sin operation for læbe-gane-spalte, der havde plaget ham så dybt hele sit 22 år lange liv. Ud over den fysiske misdannelse havde Josephs selvsikkerhed fået et knæk.
”Jeg føler mig altid alene, for ingen gider være sammen med mig,” fortæller han.
Men en operation i 2024 på et af Mercy Ships hospitalsskibe, Africa Mercy, ændrede hans liv. Nu lyser Joseph af selvtillid, og hans drømme kan blive til virkelighed:
”Jeg vil være en flot mand og have venner,” siger han.
En god måde at markere FN’s World Health Day på den 7. april.
Ud af skyggen
Africa Mercy havde lagt til havn i kystbyen Toamasina allerede i 2016, men dengang var Joseph så ængstelig på grund af stigmaet omkring læbe-gane-spalten, at han blev hjemme. Hele hans barndom var nemlig præget i sådan en grad af social udstødelse og fornedrelse, at han ikke magtede at rejse ud til skibet ved kysten, da muligheden bød sig.
Men da hospitalsskibet kom tilbage til Toamasina i 2024 besluttede Joseph denne gang at rejse den 12 timer lange vej ud til kysten for at få hjælp.
Da han nåede frem til hospitalsskibet, stod et hold af internationale eksperter klar ved operationsbordet. Operationen for læbe-gane-spalte er rutine i nogle lande, men på Madagaskar mangler der eksperter, og desuden ville han slet ikke have råd til en operation.
Joseph gøres klar til operation. Foto: Mercy Ships.
Ar på sjælen
Den frivillige ledende kirurg på Africa Mercy, Dr. David Chong, lagde straks mærke til, hvor hårdt læbe-gane-spalten havde ramt Josephs selvtillid.
”Jeg har set så mange usikre patienter, der har en tendens til at undgå øjenkontakt," bemærker han. "Joseph er et eksempel på en ung mand, der har følelsesmæssige ar på sjælen på grund af sin spalte.”
Allerede et par dage efter operationen mærkede Joseph et løft i sit selvsyn, og en uge efter kunne han fjerne syningerne og se sit helede ansigt for første gang. Et smil bredte sig nu på Josephs læber.
Træning styrker lokalsamfundet
Madagaskar er en stor isoleret ø med manglende infrastruktur. Det betyder, at mange landsbyer står alene med sundhedsudfordringerne, hvis ikke flere lokale bliver oplært.
Da Africa Mercy kom tilbage til Madagaskar i 2024 indgik Mercy Ships et samarbejde med ngo'en Operation Smile om at oplære og vejlede lokale sundhedsprofessionelle i omfattende spaltepleje. I samarbejde med den madagaskiske regering og gennem Mercy Ships' Education Training and Advocacy-program (ETA) modtog flere professionelle til specialiseret kirurgisk træning. Det gælder madagaskiske kirurger, anæstesilæger, en tandlæge og sygeplejersker, der alle leverer ernæringsvejledning og taleterapi.
Lægeholdet opererer Joseph. Foto: Mercy Ships.
Et Madagaskar med ekstremt talent
Dr. Chong spiller en nøglerolle i at lede dette træningsinitiativ. Han understreger potentialet i Madagaskars dedikerede medicinske medarbejdere:
"Landet har et fattigt sundhedssystem, men det har ekstremt talentfulde og professionelle sundhedsmedarbejdere. Dog er der ikke nok madagaskiske kirurger, der virkelig mestrer læbe-gane-spaltekirurgi," siger han.
En undersøgelse viser, at kun 20 procent af befolkningen i Madagaskar har adgang til kirurgi inden for to timer, og op mod 95 procent ville blive ruineret, hvis de havde brug for at blive opereret (BMJ Global Health 2016). Med kun omkring én kirurg per 100.000 indbyggere er det ifølge WHO slet ikke muligt at få den nødvendige kirurgiske behandling.
Dr. Chong fremhæver en anden udfordring, som sundhedsvæsenet står over for. På grund af læbe-gane-spalte kan personen ikke artikulere ord. Derfor er det nødvendigt med professionel hjælp – men:
"I et land som Madagaskar er der ingen talepædagoger. Så hvordan kan man fuldende plejen, hvis der ikke er talepædagoger?”
Joseph efter operationen. Foto: Mercy Ships.
Langsigtede resultater
Træningen i ernæring, taleterapi og tandpleje er ud over operationerne hvad Dr. Chong kalder diagonal udvikling.
"Vi tager os godt af patienterne, men vi leder også efter en måde at skabe langsigtede forandringer på," understreger han.
"Den eneste måde forandring virkelig sker på er gennem viden og styrkelse af mennesker og fortalervirksomhed," siger Dr. Chong og afslutter: "Jeg tror ikke, der er nogen bedre måde at vise kærlighed på."
Og den kærlighed har Joseph mærket. Nu er 22 års lidelser og isolation slut. Han kan vende hjem til sin landsby og begynde på en ny fremtid. Som han siger:
”Jeg vil være en flot mand og have venner!”
Fakta om Mercy Ships
Mercy Ships er en organisation, der driver verdens største civile hospitalsskibe. Global Mercy har i øjeblikket lagt til i Sierra Leone og Africa Mercy i Madagaskar. Sidstnævnte er den tidligere danske storebæltsfærge Dronning Ingrid.
Skibene har siden 1978 ydet gratis sundhedshjælp til flere end 2,87 millioner mennesker i udviklingslande. Skibenes frivillige sundhedsprofessionelle har udført over 117.000 kirurgiske indgreb, såsom reparation af læbe-gane-spalte, fjernelse af grå stær, heling af brandsår, ansigtsrekonstruktion og ortopædi, dvs. behandling af skader og fejl i bevægeapparatet. På skibene har de desuden udført over 541.000 tandbehandlinger for over 201.400 tandpatienter.
Samtidig er 6.940 lokale sundhedsprofessionelle (inkl. kirurger) blevet oplært. Ude i landsbyerne er 271.700 lokale blevet oplært i grundlæggende sundhedspleje.