Kristne og muslimske ledere diskuterer identitet i et sekulært samfund
Kristent-Muslimsk Samtaleforum mødes i Vejle og Jelling den 8. og 9. november 2024. Konflikt og debat gør det vigtigere end nogensinde at mødes på tværs, mener arrangørerne.
I en tid præget af konflikt og en ofte uforsonlig debat mødes kristne og muslimske ledere i Danmark til en årlig konference i Kristent-Muslimsk Samtaleforum.
Kristent-Muslimsk Samtaleforum (KMS) blev etableret under karikaturkrisen i 2006. Kristne og muslimske ledere i Danmark så et fælles behov for at danne netværk med hinanden og skabe et rum med god tid til samtale.
Gennem årene har de årlige konferencer medført både kendskab og venskab på tværs. I år har netværket eksisteret i 18 år.
- Det føles vigtigere end nogensinde, at vi mødes på tværs af lighed og forskellighed i vores samfund – både om det, vi er enige om, og det, vi er uenige om, skriver arrangørerne i en pressemeddelelse.
Kristent-Muslimsk Samtaleforum ledes hvert år af en styregruppe bestående af fem
kristne og fem muslimer. Forummet faciliteres af Folkekirke & Religionsmøde.
Årets konference løber af stablen den 8.-9. november i Vor Frelser Kirke i Vejle og Jelling Kirke.
Religiøs identitet og folkelighed – i krig og fred
I år har styregruppen meget a propos valgt temaet ”Hvad fortæller Jelling os? Religiøs identitet og folk – i krig og fred”.
Jelling er med Jellingestenene et historisk arnested for indførslen af kristendom i Danmark.
- På Kristent-Muslimsk Samtaleforums konference i år lader vi Jelling inspirere vores samtaler, når vi skal tale om religiøs identitet i dagens Danmark, skriver arrangørerne.
Drøftelserne vil bl.a. omhandle forholdet mellem minoritet og majoritet i den offentlige debat, den enkeltes mulighed for religiøs identitet i et sekulariseret samfund og forholdet mellem religiøs og national identitet i de to religiøse traditioner.
- Håbet er, at de historiske erfaringer vil befrugte vores samtaler om identitet og folk i Danmark anno 2024.
Kan det liberale sekulære demokrati tolerere ikke-liberale holdninger?
I KMS mødes man på tværs af forskelligheder, både indenfor og mellem de to religiøse traditioner.
Årets første programpunkt er oplæg og workshop ved debattør og cand.mag. i historie og statskundskab Peter Kuzmanovski. Her skal deltagerne drøfte om og hvordan det liberale sekulære demokrati i Danmark kan tolerere ikke-liberale holdninger. Kuzmanovskis udgangspunkt er, at krigen mod terror, øget overvågning og en skarp udlændingedebat udfordrer det demokratiske princip om tolerance.
Pilgrimsvandring og bindestregsidentitet
En del af nerven i KMS-netværket er tid til fordybelse i samtalen. Derfor løber konferencen over to dage, og derfor er der tradition for en fælles pilgrimsvandring med tid til samtale to og to. I år foregår den mellem de historiske monumenter i Jelling, hvor deltagerne tot og to, dvs. en kristen og muslim, vil reflektere over religiøs identitet og folkelighed i dag.
Konferencen rundes af med en workshop om dialog og bindestregsidentitet ved Grænseforeningens kulturmødeambassadører. Her vil tre unge mennesker dele deres historie med os og facilitere dialogøvelser.
- Også i år håber vi på, at konferencen medvirker til, at kendskab og netværk blandt kristne og muslimske ledere i Danmark udvikles og vedligeholdes, lyder det fra arrangørerne.