Festival stiller skarpt på tendenser i afrikansk litteratur

Litteratur er den bedste vej til at skabe dialog mellem forskellige kulturer. Det mener Dansk PEN, der arbejder for ytringsfrihed og for forfatteres rettigheder. Derfor har foreningen arrangeret en festival 12.-14 oktober med deltagelse af forfattere fra Afrika og dansk-afrikanske forfattere.

Skal afrikanske forfattere altid skrive om kolonitiden? Hvilke tendenser præger afrikansk litteratur netop nu? Og hvilke muligheder har forfattere i Afrika for at skrive på deres eget sprog kontra tidligere kolonimagters sprog?

Det er blot nogle af de spørgsmål, som Dansk PEN sætter på dagsordenen ved en to dages festival ”Dialog med Afrika – PEN Litteraturfestival”, som foregår i Aarhus og København den 12.-14. oktober 2024.

Forfattere fra Uganda, Kenya og Ghana er inviteret til Danmark i anledning af festivalen. Der er også forfattere med afrikanske rødder, der lever i eksil i Danmark.

Forsvarer ytringsfriheden

Dansk PEN er en del af PEN International, en litterær organisation der promoverer bøger fra hele verden og forsvarer ytringsfriheden for skribenter af enhver art.

”Vi har i Dansk PEN længe ønsket at sætte fokus på litteratur som den bedste ved til dialog mellem forskellige kulturer og på tilladt litteratur som en hjørnesten i kampen for ytringsfrihed,” siger bestyrelsesmedlem i Dansk PEN og medarrangør af festivalen Cathrine Hasse.

Festivalen er arrangeret i samarbejde med bl.a. Kulturstyrelsen, og i løbet af de to dage kan deltagerne overvære oplæsninger samtaler og debatter, hvor afrikanske forfattere går i dialog med afrikanske forskere, Afrika-specialister, menneskerettighedsaktivister og politikere.

Redaktører, satirikere og forskere

Man kan blandt andre møde kenyanske Billy Kahora, forfatter og tidligere redaktør af det prominente Nairobi-baserede litteraturmagasin Kwani og satirikeren Kakwenza Rukirabashaija fra Uganda, der nu lever i eksil i Tyskland og har skrevet flere bøger og modtaget talrige priser. På programmet er også Kofi Anyidoho, forfatter og professor emeritus fra Ghana samt den somalisk-danske forfatter Qaali Schmidt-Sørensen og litteraturforsker Anne Green Munk fra Aarhus Universitet, der optræder sammen med Gabriel Aeauh Mainoo fra Ghana, som hun har skrevet et flersproget værk sammen med. Desuden medvirker de danske forfattere Thomas Boberg og Susanne Possing.

Opfordring til dialog

Festivalen sætter spot på tendenser i afrikansk litteratur og forsøger at afdække de vilkår, den lever og udvikler sig under. Desuden skal de to dages tætpakkede program ses som en opfordring til mere dialog med det afrikanske kontinent i alt dets mangfoldighed.
”Dialog gennem litteratur er vejen frem for nye samarbejder og bedre vilkår for forfattere, inklusive friheden til at udtrykke sig frit”, siger Cathrine Hasse.

Se programmet her.

Malene Fenger-Grøndahl

Journalist og forfatter

​Malene Fenger-Grøndahl er journalist, foredragsholder og forfatter. Hun har især skrevet bøger om flygtninge, etniske minoriteter og religionsmøde. Hun har også rejsebøger og børnebøger i sit bagkatalog.

På Sameksistens.dk skriver Malene portrætter og reportager om mødet mellem mennesker fra forskellige religiøse traditioner. Hun anmelder også bøger om samme.

Forrige
Forrige

Imam og biskop i ærlig dialog

Næste
Næste

Vaccineflyvninger skal stoppe koppeepidemi i DR Congo