’Her bliver man glad af at gå på arbejde’

En takke-væg og en brok-boks er med til at sikre et godt arbejdsmiljø på Plejecentret Solbakken i Randers. Centret er nomineret til Arbejdsmiljøprisen 2024.

- Jeg går glad på at arbejde. Og hvis jeg skulle have en dag, hvor jeg ikke går glad på at arbejde, så ved jeg, hvor jeg kan hente noget godt humør, når jeg er her.

Det fortæller Gitte Nielsen, der er fysioterapeut på Plejecenter Solbakken i Randers’ nordlige bydel. Glæden er hun ikke ene om:

- Jeg bliver glad af at komme på arbejde. Der er højt til loftet her. Vi griner rigtig, rigtig meget, fortæller Linda Schmidt, der er køkkenleder for i alt 4 medarbejdere og 1 elev.

Centret er etableret af Adventistkirken og er en af 12 nominerede til Arbejdsmiljøprisen 2024 og en af tre virksomheder under kategorien Psykisk arbejdsmiljø.

Og det er fællesskabet på arbejdspladsen, der giver trivsel og overskud og dermed glæde i hverdagen, fortæller Grethe Veirum, der er centersygeplejerske og sygeplejefaglig leder på plejehjemmet:

- Vi løfter i flok og passer på hinanden. Vi kender hinandens styrker og svagheder. Så vi ved også, hvis der er nogen, vi skal passe ekstra på en dag.

Foregriber forråelse med god omgangstone

I indstillingen til Arbejdsmiljøprisen 2024 fremgår det, at Plejecentret Solbakken gør ekstra meget ud af kommunikationen på arbejdspladsen, både mellem ledere og medarbejdere, mellem medarbejderne indbyrdes og i forholdet til centrets 42 beboere.

Et tilsyn fra Randers Kommune i august 2024 afslører da også, at centret ”i meget høj grad” lever op til indikatorerne for både dokumentation, pleje, omsorg, praktisk støtte, hverdagsliv og medarbejdernes kompetencer, kommunikation og adfærd.

Ledelse og medarbejdere er opmærksomme på, at ”foregribe forråelse” i forhold til borgerne, og at sikre en god omgangstone indbyrdes og med ledelsen, lyder det i tilsynsrapporten.

- Vores fokus har været at gøre det bedst muligt med kerneopgaven og yde professionel og kærlig pleje og omsorg i et trygt sidste hjem, forklarer centerleder Claus Mester, der siden han tiltrådte for seks år siden har søsat mange tiltag for medarbejdernes psykiske trivsel.

Linda Schmidt leder køkkenet.

Kalder en spade for en spade på den gode måde

En stikprøve med interview af tre medarbejdere på plejecentret kvitterer for indsatsen:

- Vi er fire meget forskellige personer, men har et super godt samarbejde, fortæller Linda Schmidt om omgangstonen i køkkenet. - Sproget kan til tider også være hårdt, så hvis man kommer udefra, så tror jeg, at nogen kan blive lidt forskrækket. Men vi siger det med et glimt øjet.

Hun uddyber:

- Man skal lige kende den jargon, som jo tit er i et køkken. Men jeg kan rigtig godt lide, at man kan kalde en spade for en spade. At man kan stole på folk, og at man siger det, man mener, på en fornuftig måde.

Grethe Veirum i aktion.

Tager hensyn til den enkeltes energiniveau

Under sproget ligger værdierne, og her er der ingen slinger i valsen, fortæller sygeplejerske Grethe Veirum:

- Når nogen møder på arbejde med halv gas, er der mulighed for at tage hensyn til det i en dagligdag, som ellers er præget af, at man altid godt kunne bruge lidt ekstra tid.

Og så er der ekstra krydderi med de aktiviteter, der jævnligt finder sted på plejecentret.

- Vi har sang og bevægelse tre gange om ugen med både beboere og personale, fortæller fysioterapeut Gitte Nielsen. - Her har jeg hørt mig selv sige flere gange, at det er ret svært at holde fast i dårligt humør, mens man står og synger!

Sundt at have en ”brok-boks”

For ja, der er plads til både lyse og mørke sider af den menneskelige tilværelse på plejecentret med de kristne værdier. Et eksempel er, at der både er en ”takke-væg” og en ”brok-boks” til fri afbenyttelse. I sidstnævnte kan medarbejdere lægge en seddel med det, de er frustrerede over – helt anonymt.

- Jeg tror, det er meget sundt, mener køkkenleder Linda Schmidt og uddyber: - Det kan være ting, man ikke føler, der er gjort noget ved det i længere tid. Det kunne for eksempel være, at toiletterne ikke bliver rengjort ordentligt. Så får vi en snak om det. Og så gør vi noget ved det. Vi fikser det.

- Det kan også bare være helt almindelige påmindelser, supplerer sygeplejerske Grethe Veirum. – Sådan noget som: ”Husk nu at tømme de skraldespande!”

Fikser det meste i hverdagen

Men generelt er medarbejderne gode til at tale med hinanden om det, der klemmer:

- Det er på mange måder dejligt, at huset er ikke så stort, så der er ikke så lang vej fra den ene til den anden, fortæller fysioterapeut Gitte Nielsen.

Hun synes, det er dejligt som terapeut at være tæt på både borgere og kolleger:

- Mange af tingene kan vi fint klare i hverdagen. Og vi har været på kurser i at få det gode frem i forskellige situationer, fortæller hun og konkluderer:

- Der er mange smil og godt humør i hverdagen. Det bliver selvforstærkende: Hvis personalet er glade, så er beboerne glade. Hvis beboerne er glade, så er personalet også glade.

Holder hinanden op på de gode historier

Og her er takke-væggen med ”stjernestunder” en god påmindelse, fortæller de tre medarbejdere:

- Det er et godt tiltag, mener Gitte Nielsen. - For når vi møder ind på forskellige vagter, er det godt at have et fælles sted, hvor man kan mødes og dele ting på tværs af huset. Det betyder noget, at vi også holder hinanden op på de gode historier. På gode ting, som fungerer, siget hun.

- Tavlen er god til at huske os på, at vi faktisk har mange succeser, fortsætter Gitte Veirum. - Det bliver man glad af. Folk er rigtig gode til at rose hinanden, og det kommer slet ikke på tavlen, alt det gode, der bliver gjort. Jeg hører tit folk rose hinanden på gangene: Tak for, at du lige havde mulighed for at hjælpe Anna dér, hvor jeg lige stod i en anden station. Så der burde være mange flere taksigelser på den tavle.

Linda Schmidt er enig:

- Folk er virkelig utroligt gode til at skrive om de små stjernestunder. Eller en tak. Lige nu står der en tak til en af mine kolleger ude i køkkenet, fordi hun lige reddede en kollega, som havde brug for hjælp til en beboer, der havde nogle specielle ønsker til kosten. Så blev det lige fikset.

Claus Mester har været centerleder på Solbakken i seks år.

På en måde skal der ikke så meget til, for at skabe et godt arbejdsmiljø, forklarer centerleder Claus Mester:

- Filosofien er forholdsvis enkel: Når beboerne har det godt har personalet det også godt – og vice versa. Så i princippet bliver det en opadgående spiral for trivslen.

Arbejdsmiljøprisen 2024 bliver uddelt af Arbejdsmiljørådet den 26. november 2024.

Artiklen er skrevet i samarbejde med Plejecentret Solbakken.

Forrige
Forrige

Den vanskelige dialog – mens krigen raser i Gaza

Næste
Næste

Ambassadør for dansk poesi modtager litteraturpris