En uhyggelig metode til fordrivelse
ANMELDELSE: Der tegner sig et uhyggeligt mønster af vold, drab og tyveri af andres ejendom i kompakt historiebog om staten Israels oprettelse i Palæstina.
Israel-Palæstina-konflikten er kompleks – og dog. Følger man historien fra slutningen af 1800-tallet op til i dag tegner der sig et mønster.
Det mønster tegner sig langsomt for det indre blik, når man læser den lille kompakte bog ”Den korte historie om Israel og Palæstina” (Svane & Bilgrav 2023), skrevet af den britiske historiker Michael Scott Baumann.
Og mønsteret er:
Bosættelser. Jøder vender tilbage til et landområde, de beboede for 2000 år siden og indtager det langsomt fra vest, så den oprindelige befolkning trænges mod Jordanfloden i øst. Bosættelser er metoden hele tiden – først gennem opkøb af jord, siden ved rent tyveri.
Terrorisme. Den systematiske indtagelse af palæstinensernes område sker ved rå magt, først udøvet af Haganah, der senere bliver til de nuværende Israel Defence Force (IDF), siden af grupper, vi i dag ville kalde terrorgrupper, nemlig Irgun og Stern. I alt 350 palæstinensiske byer blev indtaget på denne måde af det israelske militær og overgivet til israelske bosættere i årene 1947-1949. Yderligere 40 byer blev indtaget fra 1949 til 1952 (s.87.88).
Kolonialisme. Den rå magtudøvelse og drab af tusindvis af børn, kvinder og mænd har israelerne ikke fra fremmede. Allerede inden staten Israels oprettelse, ja helt tilbage til briterne overtog hele området Transjordanien som mandatområde, har den britiske hær slået hårdt ned på alt oprør. Ved det arabiske oprør i 1937 reagerede briterne ubarmhjertigt, skriver Scott Baumann:
”De hængte over 100 arabere og udførte målrettede likvideringer og deportationer. De udførte masseanholdelser og tilbageholdte tusindvis uden rettergang. De ødelagte huse, hvor man mente, at der blev skjult våben eller huset arabiske terrorister, og de pålagde landsbyer hårde kollektive straffe.”
Lyder det bekendt?
Ja, netop. Scott Baumann konstaterer tørt: ”Alle disse taktikker ville senere blive overtaget af Haganah og, efter 1948 af Israels Forsvarsstyrker (Israel Defence Forces, IDF):” (s. 50)
”Den korte historie om Israel og Palæstina” er spækket med tal og facts, der er dokumenteret ved en omfattende kilde- og litteraturliste. Så kort og konkret, at der midt i den polariserede debat om den verserende konflikt, endelig skabes et historisk overblik, der sætter læseren i stand til at danne sin egen mening. Som så bliver mere nuanceret og forhåbentlig endnu mere opsat på at kæmpe for helt basale menneskerettigheder, at leve og bo i frihed.
Selv om det meste af bogen er nedslående læsning, er der også lyspunkter. For eksempel fortælles om den tidlige indvandring af jøder til Palæstina inden zionismen begyndte i 1880-årene, at jøderne levede i fred med deres arabiske naboer. Og at landet ikke var en tom ørken klar til at blive besat og opdyrket af driftige europæiske jøder – som zionister vil hævde - men at der boede omkring 700.000 arabere i området allerede og at byer som Haifa og Jerusalem var livlige handelscentre.
”Den korte historie om Israel og Palæstina” gennemgår områdets historie fra Osmannerrigets dominans, til det britiske styre, etableringen af staten Israel i 1948, seksdageskrigen i 1967, Osloaftalerne, de to Infifadaer, Tumps fredsplan fra 2020 og krigen mellem Israel og Hamas, der brød ud i 2023.
Forfatter Michael Scott Baumann er master i African og Oriental Studies og har undervist i historie gennem 35 år, hvor han også har rejst i Mellemøsten og arbejdet frivilligt i en israelsk organisation, der bekæmper bosættelser.
Michael Scott Baumann:
Den korte historie om Israel og Palæstina
270 sider
Svane & Bilgrav 2023