Drengedrøm blev virkelighed, da Michel blev flyingeniør

Som dreng drømte Michel Rasolondranaivo om at vaske og reparere fly. I dag leder han et team af flyingeniører i MAF’s hangar i Antananarivo, Madagaskar. Og har arbejdet for MAF siden den spæde start for 37 år siden.

Af Svend Løbner og Michala Linn

Michel arbejdede i marken med sin bedstefar tæt ved lufthavnen i Antananarivo. Bedstefaren spurgte den 6-årige dreng, hvad han ville være når han blev stor. Lige da han spurgte, fløj et fly hen over deres hoveder, og det fløj ud af munden på Michel: Jeg vil arbejde med flyvemaskiner. Vaske dem, reparere dem, hvad som helst!

Hans bedstefar slog en latter op og kastede mudder efter drengen. ”Den drøm er for vild! Gå hjem og få noget at spise og drikke, for du har tydeligvis hallucinationer!”

Stod for at bygge den første hangar

I dag leder Michel Rasolondranaivo ingeniørteamet på MAF’s base på Madagaskar. Forkortelsen MAF står for Mission Aviation Fellowship og er verdens største humanitære flyselskab med 116 små fly i 24 udviklingslande.

Michel har været fast inventar hos MAF Madagaskar siden de første spadestik blev taget til hangaren i 1987. Han var landslederens højre hånd og stod for byggeriet – helt fra at finde en grund, skaffe byggetilladelse og holde øje med håndværkerne.

Hangaren blev indviet i 1989, hvor også det første fly af italiensk mærke blev anskaffet.

Michel kom på teknisk skole, først med fokus på landbrug, derefter som mekanikerlærling. Siden er det gået slag i slag, kursus efter kursus. Det vigtigste skridt blev en flymekanikeruddannelse i Ohio, USA, for den har givet ham licens som flyingeniør.

Vil uddanne unge flyingeniører

I år der det 35 år siden hangaren blev indviet og det første fly løb af startbanen. Men Michel stopper ikke, selv om han kan gå på pension om fem år.

- Jeg har en vision om at uddanne en ny generation af flymekanikere og -ingeniører. Så jeg stopper ikke foreløbig, siger han.

Michel er gift og har fem børn, foruden tre forældreløse børn ”fra bushen”, som han udtrykker det. Dem har familien taget i pleje for at give dem en bedre fremtid.

Samarbejder med stort netværk af ngo’er

MAF Madagaskar har 19 lokale og fire internationale medarbejdere, der håndterer flymekanik, logistik, flyvning, regnskaber, ledelse og rengøring.

MAF flyver over hele Madagaskar, fra større byer som Toamasina og Toliary, til isolerede bushområder som Marolambo, Besalampy og Ampanihy. Her hjælper de med transport af medicin, overblik efter naturkatastrofer og uddeling af bibler.

Takket være MAF Madagaskars store netværk, har de kontakt til lokale læger og sygeplejersker, der kan yde lægehjælp på jorden i nødsituationer. Frivilligt medicinsk personale fra bl.a. Mercy Ships kan desuden rejse med ud på flyvningerne, når det passer.

Hurtigt fly med plads til båre 

MAF Madagaskar har tre fly; et stort Cessna 208 Caravan-fly og to mindre Cessna 182-fly.

De små fly kan transportere tre personer eller en mindre last. Det store fly kan transportere 12 personer eller en stor last på op til et ton. De flyver mellem 200-270 km/t, hvilket er afgørende for patienter, der har brug for akut hjælp. Til sygetransport har det store Cessna Caravan en særlig båre, der kan monteres på flyets gulv.

Alle fly kan lande og lette på korte landingsbaner, som gør dem i stand til at komme ud til afsides områder på øen. MAF samarbejder med lokale og tilbyder at medfinansiere anlæggelse af nye landingsbaner, så de kan komme endnu længere ud med hjælp til isolerede befolkningsgrupper.

Stort ansvar at være flyingeniør

Madagaskar Medical Safari er et statsstøttet initiativ, hvor MAF - sammen med frivilligt medicinsk personale - besøger afsides områder i 5-10 dage. Her tilbyder de konsultationer og lægehjælp til befolkninger, der ikke har adgang til det nationale sundhedsvæsen, der primært ligger i større byer.

Alt dette er muligt takket være dygtige medarbejderes indsats. En af dem er Michael, der er klar over det ansvar, der hviler på hans skuldre:

- Hvis en bil går i stykker, holder du ind til siden og tjekker, hvad der er galt. Hvis et fly går i stå i luften, kan det gå virkelig galt!

Derfor følger han nøje de beskrevne procedurer og tjeklister, så han og hans to medarbejdere kommer hele vejen rundt, når flyene skal tjekkes for hver 1000 og 2000 flyvetimer.

Svend Løbners rejse til Madagaskar er betalt af Danidapulje via CISU (Civilsamfund i Udvikling).

Forrige
Forrige

Jeg er pro-menneske, hvad ellers?

Næste
Næste

Feminist sender frisk luft i indkrogede tankebaner