’Vi vil takke Danmark og give noget igen’

Vietnamesiske flygtninge og deres efterkommere har købt en grund nær Aarhus, hvor de vil indrette et centrum for vietnamesisk-dansk kultur og på sigt også bygge boliger til ældre.

Den sidste fredag i september duftede der af vietnamesiske forårsruller, bao, banhmi-sandwich og kager i nærheden af Sabro, og der lød høje hvin fra glade børn, der prøvede den opstillede hoppeborg. Det summede af liv, og der blev snakket på kryds og tværs på dansk og vietnamesisk. Omkring 400-500 mennesker troppede op til den traditionelle vietnamesiske efterårsfestival på det sted, som initiativtagerne har givet navnet VIDA.

”Det står for Vietnam og Danmark, de to midterste bogstaver står for identitet. Vi, der har startet projektet, ønsker at kombinere det bedste fra vietnamesisk og dansk kultur og traditioner,” siger 39-årige Rosa Nguyen, der er initiativtager til og idekvinde bag projektet.

VIDA har til huse på en 2 hektar stor grund nær Sabro lidt øst for Aarhus, som en gruppe dansk-vietnamesere købte i sommer. Siden har en lille gruppe dedikerede frivillige sat huset i stand og er begyndt at anlægge en have efter traditionelt vietnamesisk forbillede. Der er indtil videre blevet afholdt to sammenkomster på stedet - et åbent hus-arrangement i august og efterårsfestivalen i slutningen af september.

”Vores vision er at skabe et lille stykke Vietnam på dansk jord for at sige tak for, at de vietnamesiske flygtninge, der kom til Danmark efter Saigons fald i april 1975, fik lov at slå sig ned i Danmark. Flygtningene fik land, fred og frihed her, og det er vi taknemlige for. Vi vil gerne give den taknemlighed et konkret udtryk,” siger hun.

Rosa Nguyens forældre kom til Danmark i begyndelsen af 1980erne, og Rosa blev født og voksede op i Aarhus, hvor hun stadig bor - nu med mand og tre børn. Det var Rosa, der en dag i foråret 2024 fik den ide at lave et sted, hvor vietnamesisk kultur kunne få et levende udtryk i form af et foreningshus med tilhørende park med legeplads, opholdsarealer, bålsted, scene osv.

Tak til Danmark efter 50 år

”Min mor spurgte mig, hvordan jeg synes, at vietnameserne i Danmark skulle markere 50-året for Saigons fald i 1975. Hun havde tænkt på en bog eller en mindesten. Men jeg syntes, at det ville være bedre med noget mere levende og fremadrettet, som kunne samle unge og gamle, vietnamesere og danskere og skabe samvær, liv og glæde,” siger Rosa Nguyen.

I løbet af nogle timer udviklede hun i samspil med sin mor og siden sin mand og far ideen til VIDA, og herefter gik det stærkt. Rosa Nguyen lavede en folder om projektideen, som hendes forældre sendte ud til personer i deres netværk, og snart var der stor interesse og opbakning. Det lykkedes at samle penge nok sammen via donation og lån til at kunne betale for et stykke jord, og efter at have kigget på to andre grunde fandt Rosa Nguyen grunden i Sabro. Efter en kort forhandling og kontakt med mæglere og myndigheder for at få styr på regler omkring frasalg af landbrugsjord m.m., blev aftalen indgået, og jorden var VIDAs.

”Det gik virkelig hurtigt, og jeg nåede knap nok at tænke over, om jeg og vi kunne det her. Men nu var vi gået i gang, og så var der ingen vej tilbage. Vi kunne mærke, at mange mennesker kunne se ideen for sig og bakkede op,” siger hun.

Rosa og hendes familie og en del af deres bekendte og deres vietnamesiske netværk, har været ude på grunden adskillige gange for at renovere huset og lave andet praktisk arbejde, for at gøre klar til arrangementerne.

”VIDA skal være et sted, hvor man kan mødes på tværs af generationer, med familie, venner, bekendte og give anledning til nye bekendtskaber - og sammen skabe liv og glæde” siger hun.

800 forårsruller forsvandt

Rosa Nguyen tilføjer, at hun var overvældet over den store interesse ved de to første arrangementer.

”Til efterårsfesten havde vi forberedt omkring 200 sandwich og 800 forårsruller, og alt forsvandt.

Den næste store målsætning er at fundraise og indsamle penge, så gælden kan blive betalt af, og der kan skaffes midler til at renovere huset yderligere og gøre have og legeplads færdig.

”Jeg håber, at VIDA bliver et sted, hvor unge og gamle samles, både ved store begivenheder som vietnamesiske fester og lignende, men også mere uformelt. Jeg ser for mig, at det kan blive et samlingssted, hvor man kan tage ud og grille om sommeren og invitere naboer, familie og andre med. Der er plads til, at børnene kan lege, og mange kan være samlet, uden at det bliver trangt,” siger hun.

Rosa Nguyen forklarer, at hendes mor for en del år siden var med på et andet projekt om at etablere et plejehjem for vietnamesiske ældre, som skulle indrettes, så det afspejler den kultur, de ældre er vokset op med.

”Tanken var, at de ældre skal kunne føle sig trygge og ikke have besvær med sproget og kan nyde den kultur og den mad, de er vokset op med.”

Ideen lod sig i første omgang ikke realisere, men den er ikke lagt helt på hylden. For Rosa og de andre bag VIDA håber, at grunden i Sabro med tiden kan blive hjemsted for senior- eller plejeboliger for ældre, ikke kun vietnamesere, men for alle, men vietnamesisk inspireret på den måde, at byggeriet vil blive opført i et område, hvor der allerede er etableret liv og et levende foreningsliv.

”Med VIDA+, som vi kalder projektet, skaber vi et grundlag for liv, tryghed og nærvær med fokus på det positiv i livet. Det bliver et sted, som mange af de ældre forhåbentlig lærer at kende og får gode minder knyttet til. Et sted, hvor de kan se børn lege og have kontakt med venner og familie. Vores drøm er, at der inden for ti år kan bygges boliger til ældre, så de kan leve den sidste tid et sted, som er omgivet af kærlighed, omsorg og varme, som udspringer af vietnameseres taknemlighed over for Danmark, som tog imod dem,” siger hun.

Malene Fenger-Grøndahl

Journalist og forfatter

​Malene Fenger-Grøndahl er journalist, foredragsholder og forfatter. Hun har især skrevet bøger om flygtninge, etniske minoriteter og religionsmøde. Hun har også rejsebøger og børnebøger i sit bagkatalog.

På Sameksistens.dk skriver Malene portrætter og reportager om mødet mellem mennesker fra forskellige religiøse traditioner. Hun anmelder også bøger om samme.

Forrige
Forrige

’Mine forældre fra Vietnam er mine forbilleder’

Næste
Næste

Den vanskelige dialog – mens krigen raser i Gaza